Vandaag zijn we met vier vrouwen (helaas één afmelding wegens ziekte), vier mannen en de twee hondjes gestart vanaf de mooie, witte kerk op De Horst. Wat is het toch jammer dat er hier geen diensten meer worden gehouden!
Bart had zich wat vergist in de fietsroute naar de kerk, waardoor we 5 minuten later gestart zijn, maar dat kwam dan ook wel weer goed uit, omdat Boscafé Merlijn pas om 12 uur open ging, en daar waren we dan ook om 12.05 uur, om te pauzeren in de tuin met de kippen, haan, hondjes, witte kat, en achteraf, in het hokje, de kip met haar pluizige kuikentjes.
Pauze bij Merlijn, foto: Rob
Traian was van schrik helemaal stil, wat een prikkels... Marnie deed alsof ze altijd al op zo'n plek gewoond had (vooral bovenop de picknicktafel..).
We liepen dus eerst vanaf de kerk door de Reestraat en toen rechtsaf langs de Groesbeek. Het was toch wat natter dan ik had ingeschat, maar het was wel goed te doen. De camping was natuurlijk ook bezet met de Paasdagen en ouders en kinderen genoten van het spelen bij de beek.
Ooievaar op het nest (De Horst, bij de camping), foto: Rob
Vanaf Reitstall Eckermann (met jong veulen in de wei) liepen we Duitsland in en het gebruikelijke zandpad omhoog het Reichswald in. Hier liepen we omhoog en omlaag (Drüllerberg/Freudenberg) over de smalle paadjes, richting Grafwegen.
In Grafwegen hebben we dus (zie boven) na ca. 7.5 km, gepauzeerd bij Merlijn. Daarna gingen we via het kerkdorpje Breedeweg (met mooie koolzaadvelden aan de overkant van de weg) en via het grindfietspad weer richting De Horst, allereerst door een deel van De Bruuk, waar nog steeds duidelijk te zien was dat in het najaar alles flink gekortwiekt was.
Het volgende heb ik gekopieerd van de Wandelzoekpagina, Trage Tochten:
Klapstuk van deze wandeling is De Bruuk, in dialect de meervoudsvorm van broek oftewel moeras. Al sinds 1940 is De Bruuk een natuurreservaat, het eerste blauwgraslandreservaat in Nederland. . Deze naam is te danken aan de aanwezigheid van planten zoals blauwe zegge, die het grasland een blauwachtige gloed geven. Door jaarlijks te maaien en af te voeren wordt de bijzondere vegetatie in stand gehouden. Wie hier in de maanden mei en juni komt wordt getrakteerd op een ware rijkdom aan bijzondere plantensoorten zoals orchideeën, spaanse ruiter, klokjesgentiaan, vlozegge en blauwe knoop.
De mooie schapen tussen Merlijn en Breedeweg. Foto: Bart
Zijn het Wallischer Schwarznasen?
Daarna via de Ashorst met de nieuwe beek, die al aardig ingebed en begroeid is, weer terug naar De Horst.
Het was een fijne en sportieve wandeling, ik heb het naar mijn zin gehad en we liepen echt als één groep. Op sommige stukken, vooral in het begin in het Reichswald, was het soms helemaal stil en kon je alle vogeltjes horen fluiten. In het eerste deel ook echt heel veel sporen van wilde zwijnen/zwijntjes. Die we (gelukkig) niet ontmoet hebben .. Het wild hield zich koest, er zullen nu best wel veel jonge reeën, jonge vossen en nog veel meer moois, zijn. Tegen het einde kwam Bart ten val, die gemene bramentakken ook in de grond.. het liep gelukkig helemaal goed af!
Dank allen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Welkom, ik neem zo snel mogelijk contact met je op!