zaterdag 9 december 2023

Zaterdag 9 december: wandeling Gendtse Waard/Dijkwijf

Vandaag met drie mannen, zeven vrouwen en één hondje gewandeld vanaf Camping Waalstrand in Gendt. Het was prima en soms winderig wandelweer. Door de vele verharde paden hadden we geen last van wegzakken in de blubber, dat mag ook weleens. De laatste 5 minuten hadden we wat last van druppels regen, maar niet erg. 

Het uitzicht naar de steenfabriek/zandwinning en over de Waal was zoals altijd, indrukwekkend.

Een biddende torenvalk? vergezelde ons een poosje, prachtig.

Bron: bnnvara/vroegevogels

We kwamen langs het beeld 'Hinkelman', dat uitkijkt over de zandwinning, gemaakt door de Gendtse kunstenares Rineke Verhoeven: Het is een eerbetoon aan de steenfabriekarbeiders in de Gendtse Waard: 'de Hinkelman vertelt het verhaal over de steenfabriekarbeiders uit Gendt, die iedere dag stamppot en pap aten, die werden gebracht door hun vrouwen en kinderen. Dit eten brachten zij in de zogenaamde 'hinkelman': twee aan elkaar gelaste emaillen keteltjes'.

Deze foto is op de site van de zandwinning geplaatst:

We konden het Dijkwijf niet van nabij bewonderen, want een van de volwassen stieren uit de uiterwaarden had besloten om aan de voet ervan te gaan liggen. Hij kon er gewoon uit en in, dus het was een bewuste keuze van het dier. En onze keuze was om hem maar met rust te laten, zeker na het geloei op de terugweg... De rest van de kudde liep in de uiterwaarden, net als een klein aantal konikpaarden.

Warempel konden we na afloop wat drinken in het restaurant van Camping Waalstrand en dat beviel goed! 

Uiteindelijk hebben we krap 9 km gelopen in een prima tempo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom, ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Trage Tocht Ooij, zaterdag 4 mei 2024

Het werd weer eens tijd voor een struinwandeling (13 km) door de Ooijpolder, en dat deden wij vandaag met vier mannen, vier vrouwen en twee ...