zondag 1 augustus 2021

Kieken op de Kiekberg, 1 augustus 2021

Een heerlijke, lange wandeling (10 km) met wat vals plat en één beklimming onderweg, o.l.v. Marian Janssen uit Groesbeek. We waren met 8 vrouwen, 3 mannen en 2 hondjes. Gestart bij het Nederlands Wijncentrum, daarna via Mansbaergpad, Zandboan (met monument Waco glider WOII, Market Garden), aspergevelden (nu deels: blauwe irisvelden) en Bisselt de Kiekberg beklommen. Deels ook Pieterpad (route 18). Het hele gebied heeft een grote rol gespeeld bij operatie Market Garden, waarover onderweg info te lezen is. O.a. ook het Bestebreurtjepad. Daarna via Apostelweg en o.a. Klein Amerika en Knapheideweg de ronde vervolgd. 

Marian vertelde ons onderweg leuke 'weetjes', o.a. de reden waarom de Canadese eikenbomen nu regulier gekapt worden in dit gebied. Door zijn gladde bast kan hij niet een goede gastheer zijn, terwijl bijvoorbeeld de winterlinde hier meer kan bieden. 

Zeer veel van het giftige Jacobskruiskruid onderweg gezien, een ware plaag voor de vee- en paardenhouderij. De natuur z'n gang laten gaan is een beetje erg uit de hand gelopen! Op een arm stuk land waar bijna alleen nog dit kruid groeit, gaan de koeien echt vanzelf eraan knabbelen, en ondanks hun meerdere magen worden ze er doodziek van, zo niet erger.

Afgesloten met een drankje, voor een enkeling een hapje, in het Nederlands Wijncentrum. De stortregen kwam precíes zoals gepland om 14 uur, en vanuit de tafels in de wijngaard konden we naar binnen, ook met voldoende afstand.

Nogmaals dank Marian, we houden deze wandeling erin en gaan hem zéker doen als de asperges weer gestoken worden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom, ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Trage Tocht Ooij, zaterdag 4 mei 2024

Het werd weer eens tijd voor een struinwandeling (13 km) door de Ooijpolder, en dat deden wij vandaag met vier mannen, vier vrouwen en twee ...