zondag 23 juni 2024

Gedicht bij de 'bijzondere' wandeling d.d. 23 juni 2024

 Dit gedicht had Joke Hossu uitgekozen en voorgelezen, thx!


'Ik wandel de onrust uit m'n hoofd

gezonde vermoeidheid betreedt mijn lijf

de bekende werking van de natuur

waarin in het liefs mijn tijd verdrijf


Weg van drukte en van stress

ik verbrand de schepen achter mij

elke stap die ik maak, maak ik bewust

ik ben hier, omdat ik hier wil zijn


Al bewandel ik dagelijks deze paden

het is telkens weer anders dan voorheen

de kleuren, het licht en het gevoel

en de stilte, ... zoveel leven om me heen'

(Carina Schepers, bron: internet)


(foto: bron pixabay.com)

Trage Tocht Groesbeek, zondag 23 juni 2024

In november 2023 hadden we deze route voor het laatst gelopen, en deze was toen extreem zwaar door veel, veel blubber, gladde keien bij het afdalen enz. Geen goede herinneringen aan.

Vandaag echter was het een prachtige inleiding tot de zomer. Als ik vooraf geweten had hoe warm het werd, waren we wel een halfuurtje eerder gestart!

We startten met z'n zevenen en twee hondjes bij de Canadese Begraafplaats, alwaar we twee mensen ontmoetten die een reis maakten vanuit Canada naar diverse begraafplaatsen van hun (te) jong overleden familieleden in Nederland.

Omdat het een 'bijzondere wandeling' was vandaag, had Joke een mooi gedicht uitgezocht en voorgelezen, zie volgend bericht op de blog.

Het eerste pad omhoog (Bovve Hel) was niet gemaaid en best lastig om te lopen. Wel voelde het als een soort van 'grasbad', dus in die zin heel prettig.

De Steumpeldeboan, die we normaliter vermijden, is inderdaad beter blijvend te vermijden door een afkorting over het asfaltpad te maken. Je loopt daar door de akker, maar doordat de bodem zo zompig geweest is (nu droog) zak je steeds weg en ik noem het daarom liever het 'verzwikte enkelpad'. 

We kregen het best heel warm op de paden zonder schaduw! Maar, vlak voor de finish (Derdebaan) was daar onze redding: 'Het Balkon van Groesbeek', voor velen wel bekend als de Pompoenenboerderij, in het najaar. https://www.balkonvangroesbeek.nl/

Tussen half 10 en 14 uur kun je daar terecht voor een drankje en heerlijke taart. Het uitzicht vanaf dat terras is fenomenaal en de (jonge) bediening zeer vriendelijk. 

'Balkon van Groesbeek' (foto: Lianne)

Daarna was het nog slechts een bochtje tot de P van de begraafplaats. Joke heeft daar nogmaals het gedicht voorgelezen. 

Al met al dus een erg warme, maar prachtige wandeling, met een afkorting erin van zo'n 700 meter.

Dank allen en dank Bart voor onderstaande foto's:

Steumpeldeboan (geen pad)
Uitzicht vanaf het 'Balkon van Groesbeek'
Vele koeien met hun kalveren op de weilanden

zaterdag 15 juni 2024

Zaterdag 15 juni, de Lage Raam-route, afgekort

Vandaag hebben we met z'n drieën een nieuwe wandeling op proef gelopen, een wandeling met een uit te proberen afkorting erin, oorspronkelijk 19 km, maar we hebben hem zonder enig probleem (dankzij Bart, wiens idee het was) af kunnen korten tot 15 km. De start was in het dorpje Langenboom (4 km van Zeeland). Eerst door de Langenboomse bossen, daarna door natuurgebied Langven en de Maurik (ons bekend van andere routes), waar veel koeien met kalfjes lagen te rusten. 

Het ommetje naar kasteel Tongelaar hebben we overgeslagen, dat scheelde dus 4 km en was heel makkelijk te omzeilen.

Hierna liepen we langs het grote plassengebied De Kuilen, ons ook bekend van eerder, maar we liepen een heel nieuw, lang stuk langs het water.

Het was prachtig daar! Veel vogelgeluiden, kwakende kikkers en wilde ganzen met al wat groter wordende kuikens. 

We kwamen een handjevol mensen tegen onderweg, terwijl het perfect wandelweer was! Er stond ook een lekker briesje, waardoor er zelfs golfslag was in de plassen.

Na terugkomst bij de kerk konden we 150 m verderop in een zelfbedieningshalletje softijs en koffie halen uit de automaat en dat lekker in de zonnige tuin nuttigen.

Deze wandeling is een zeer waardevolle aanvulling op de andere routes die door dit gebied lopen. Dank Bart voor onderstaande foto's en het idee van deze route!

N.B. De titel van de route klopt nu eigenlijk niet meer, omdat we door de afkorting niet langs de Lage Raam kwamen (wel langs de Graafsche Raam), maar we laten het voor de duidelijkheid maar zo.


Langven en de Maurik, Joke en ik

Bart staat hier op het uitzichtpunt over het water Langven

Rustende runderen, Traian en ik op enige afstand


De Kuilen, een prachtig gebied!

maandag 10 juni 2024

Uitje: Lemele, de Archemerbergroute

Gisteren, zondag 9 juni, hebben tien wandelaars zich verzameld bij Boscafé Lemeler Esch, voor een wandeling van ca. 12,5 km. Natuurlijk waren Traian en Marnie er ook bij.

We begonnen met een kop koffie en om 11 uur zijn we gestart. 

Joke had een leuk bedankje voor de wandelingen van het afgelopen jaar voor mij meegebracht, thx nogmaals! Zo'n blijk van waardering doet een mens altijd goed. Net als dat ík het waardeer dat negen mensen de moeite hebben genomen 1 1/2 uur te reizen voor een wandeling!!

Best een beetje spannend, een onbekende route in een vrij onbekende omgeving. Maar, al snel bleek dat de route erg goed te volgen was en vooral Pascal bleek een arendsoog te hebben voor de kleine blauwe pijltjes die we moesten volgen. Het tempo zat er goed in, ondanks het klimwerk (af en toe). Twee deelnemers hadden wat meer moeite ermee, om begrijpelijke redenen.

We wandelden over de flanken van de Archemerberg en de Lemelerberg. Heel afwisselend, bos en heidevelden (nog niet in bloei natuurlijk) met mooie jeneverbesbomen. 

Het was perfect wandelweer, op de hoger gelegen uitzichtpunten waaide zelfs een fris windje, terwijl het beneden op de zandpaden juist wat warm werd.

Wat een uitgestrekt gebied is dit, en vrij van fietsers of crossende mountainbikers! Overijssel heeft blijkbaar een beter beleid dan wij hier in Gelderland..

We kwamen een behoorlijk grote schaapskudde tegen met herder en honden. Landschap Overijssel heeft vrijwel het hele jaar een schaapskudde rondlopen op de Lemelerberg. De herder vertrekt 's morgens met de kudde (ca. 150 schapen) en keert 's avonds weer terug bij de schaapskooi. Traian voelde zich enigszins geroepen om te helpen met het drijven ..

Bij de laatste stop heb ik de kleine herinnerings-geschenkjes uitgedeeld, waar iedereen blij mee was. 

Na afloop van de wandeling hebben we nog wat gedronken op het terras van het Boscafé en daarna zijn we huiswaarts gekeerd, waar ik vrijwel van iedereen een berichtje kreeg goed aangekomen te zijn. Dank ook aan de chauffeurs!

Onderstaande foto's heeft Lianne gestuurd, thx:

De leeuw van Lemelerveld, in Park 1813

Schaapskudde met een van de honden
Soms wat mul zand op de paden..

Joke rust even uit

En Albert ook ..
Prachtige vergezichten








En deze foto's heeft Bart genomen, thx:

Opnieuw de statige leeuw







Panorama










Lief van Joke 💚

Gedicht bij de 'bijzondere' wandeling d.d. 23 juni 2024

  Dit gedicht had Joke Hossu uitgekozen en voorgelezen, thx! 'Ik wandel de onrust uit m'n hoofd gezonde vermoeidheid betreedt mijn l...