zaterdag 31 augustus 2024

Ommetje De Vilt, vernieuwde versie, zaterdag 31 augustus

Het was perfect wandelweer vandaag, met een lekker windje en een zonnetje erbij. Op het laatste stuk door de Oeffeltse maasheggen was het wel vrij warm, met beperkt schaduw om in te lopen.

We zijn gestart bij de kerk in Beugen, aanvankelijk met twee aspirant-leden, maar zij zagen al na een halfuur in dat dit niet was wat zij zochten. Geen probleem, met z'n tweeën lopen is ook prima.

Dé verrassing van vandaag was dat de route nogal gewijzigd was. Bart had de nieuwe versie op de iPhone en ik had de oude route (jaar geleden) in m'n hoofd. 

Nu bleek dat in het dorp Oeffelt sinds een jaar een soort van Rijdende-Rechtersituatie is ontstaan, waarbij een doorgang over een erf geblokkeerd is (recht van overpad). Gelukkig wist een vriendelijke buurvrouw ons te vertellen hoe we om konden lopen en dat klopte dan weer met de route van Bart. 

Ook daarna bleek de route flink gewijzigd te zijn, het stuk door de maasheggen is nu wat langer, mét een doorsteek door de weilanden. Deze doorsteek hebben we laten liggen vanwege de zon op onze hoofden en hijgende hondjes, en dus een stukje afgekort.

Al met al 12,6 km gelopen in een goed tempo.  

Thuisgekomen staat dit allemaal keurig op de site van Klik, Print & Wandel, dat had ik even gemist.

Er waren vele recreanten op de been en dat is logisch, want het is daar ontzettend mooi! Ons vaste terraspunt was net gesloten voor bediening, maar we konden er wel even in de schaduw zitten en water tappen.

Dank Bart voor deze foto:

Bijna terug bij de kerk van Beugen

Van de site van: Klik, Print & Wandel:

zaterdag 24 augustus 2024

Ommetje Bos en Kuil, zaterdag 24 augustus 2024

Bart, Joke en ik hebben vandaag (alweer..) het leuke Ommetje Bos en Kuil (10,6 km) gelopen. De Groespeelroute vanuit Mill die gepland stond hebben we even laten liggen omdat het erg warm zou worden én in de hoop meer aanmeldingen te krijgen. Helaas, dat was niet het geval.

De vorige keer liepen we de héle wandeling in de regen, nu was het weliswaar wat benauwd, maar er stond een lekker windje en daardoor begonnen de activiteiten op het zweefvliegveld ook al op gang te komen. Heerlijk door het Lierdal, en zoals gewoonlijk even uitgerust op het bankje bovenaan. De peertjes die we zagen aan de bomen daar blijken van een heel oud ras te zijn en de rode kleine appeltjes zijn 'red sentinel' (sierappeltjes).

Foto: Bart Meerdink / zweefvliegveld achterkant

Daarna richting zweefvliegveld, en door het Heumense bos plus fietspad weer naar Malden.

Na de wandeling nog lekker op het terras gezeten en voldaan naar huis. Dank beiden voor de gezelligheid (en sorry dat ik het zoveel over paarden had 😉).


Foto: Bart Meerdink

zondag 18 augustus 2024

Inleidende tekst voor de stilte bij de wandeling van 18 augustus


Zwoele zomer

de toverpoort

adembenemende plek

ontroering

...

's Morgens

regenbui

melodie

donkergroene bladeren

aanraking


(Uit: 'Het zachte gevoel' / Rini van Dam)                                                         

Wandeling Zeeland, zondag 18 augustus 2024

Met drie mannen, drie vrouwen en Marnie en Traian hebben we vandaag in de bosrijke omgeving van het dorpje Zeeland ca. 13 km gelopen (een paar afkortingen gemaakt). We zijn na een inleidende tekst gestart in stilte en na zo'n 30 minuten bleef het eigenlijk nog een poos stil...

De tekst vind je in de volgende 'post'.

De wandeling voert met name door het gebied 'De Maashorst'. Daarna door en langs weilanden en akkers (veel maïs en deels al omgeploegd) en naar het buurtschap 'Het Oventje'. De aarde in dit gebied is heel donker, bijna zwart, wat je nu goed kon zien. De sloten zijn bruin door de ijzerrijke bodem.

Er is een superfijn pauzepunt in de eerste helft middenin het bos, het wel was het erg druk op de fietspaden die ernaartoe leiden. Dat vind ik wel een minpuntje van deze wandeling. Pluspunt is het waterpunt aldaar waar je je flesje bij kunt vullen en waar de honden kunnen drinken. De mensen die daar pauzeren zijn ook in voor wat gezelligheid.


We hebben 1x per ongeluk en 1x bewust een stukje afgekort. De tweede afkorting zorgde er dan wel voor dat we meer 'bestraat' liepen dan de route aangeeft (maar we hadden geen zin in benauwd moerassig gebied). Al met al denk ik 13 km in 3 uur tijd, met korte pauzes, prima dus! 

Het was goed wandelweer, maar de luchtvochtigheid was toch wel hoog, waardoor het wat zwaarder wordt. Traian had daar niet veel last van, die gaat vooral op z'n instinct (wat ie nog meer af moet leren): koeien spotten en de beste manier vinden om ze te storen (wat niet lukte).

Achteraf op het terras tegenover de kerk nog wat gedronken. 

Dank allen voor de gezelligheid en het samen buiten zijn!

Achteraf thuis bleek ik mijn mobiel te missen .. Rap terug naar Zeeland gereden, en gelukkig is hij terecht! Gevonden naast de kerk door een medewerker van 'De Pastorie'.

vrijdag 16 augustus 2024

Radio-interview Omroep Berg en Dal


🙉 Naar aanleiding van een berichtje over de wandelgroep in de Rozet van 6 augustus jl. werd ik benaderd door Omroep Berg en Dal voor een kort radio-interview in het programma Focus Welzijn.

Voor jullie als leden is er natuurlijk niks nieuws te horen ..
Maar wellicht heeft het trouwe luisteraars van dit radioprogramma geïnspireerd om eens mee te lopen!

Je kunt het online terugluisteren op www.omroepbergendal.nl en dan zoeken naar het programma Focus Welzijn op 16 augustus 9 uur.
Je hoeft niet het hele programma te luisteren, op 14.47 minuten vanaf de start vind je het interview.
Op zaterdag 17 augustus om 10 uur wordt het herhaald.

Zo kun je het vinden: online: www.omroepbergendal, dan: radiogids en dan: programma gemist: Focus Welzijn, zaterdag 17 augustus 10 uur.


zaterdag 10 augustus 2024

Zaterdag 10 augustus, Gennepse Heide-tocht, Ottersum te Limburg

Vandaag met drie mannen (Rob, Bart en Albert) en twee vrouwen (Joke en ik) en twee hondjes de Gennepse Heidetocht van 14 km gelopen vanaf de kerk in Ottersum. 

Het was prima wandelweer, soms zelfs wat warm in de zon, maar gelukkig gaat de tocht voornamelijk door de bossen en over de heide natuurlijk, en was er af en toe een windje. Op sommige stukken was het wat lastiger door wat klim- en klauterwerk en door het mulle zand. We kwamen bijna niemand tegen onderweg.

We hadden een prima doorlooptempo, regelmatig kort even gepauzeerd (ook voor Marnie en Traian). Door de bossen liepen we richting Gennep en kwamen daarbij weer langs de Niers, waar Bart en ik de hondjes even hebben laten plonzen (lees: een verfrissend duwtje gegeven). 

Langs de Niers bij Gennep, Bart en ik + hondjes (foto: Albert)

In het gezellige stadje Gennep zaten we op een rustig terras om even te pauzeren met koffie/bier en appeltaart. Daarna nog slechts enkele km's terug naar Ottersum, met een omweggetje over de houten kade, die nu gewoon droogstond, in tegenstelling tot de vorige keer in januari van dit jaar.

Dank allen voor de gezelligheid, het was een prachtige en sportieve tocht weer.

Langs de akkers (foto: Bart)

zondag 4 augustus 2024

Trage Tocht Ewijk, zondag 4 augustus 2024

Vandaag met z'n tienen (!) de Trage Tocht Ewijk (net geen 10 km) gelopen, welke start bij Slot Doddendael in Ewijk. De kortere afstand vinden sommigen prettiger, vandaar denk ik dat we met zoveel lopers waren. Toch is het niet alleen de afstand, maar ook het tempo waardoor je fijn mee kunt lopen. Daarom heeft één van de leden vandaag besloten dat het hier voor hem ophoudt en ik vind dat jammer, maar wel verstandig. 

Bart en ik lopen bij deze route een alternatief, namelijk dat we het eerste stuk over de dijk gaan, en niet gaan struinen. Helaas was er toen een misverstand tussen gpx en tekst, waardoor we weer terugliepen in plaats van nog even door, en toen kwamen we alsnog precies dáár terecht waar we niet hadden willen zijn. That's life ..

Daarom zijn we maar gauw weer de dijk opgeklommen zodra dat kon. Ik heb nog steeds de brandnetelprikkels in mijn rechterhand (en ook voor de hondjes was dit niet ideaal met al die prikkels in hun pootjes, maar ze waren wel dapper).

Ook verderop in de route waren er diverse obstakels, we konden elkaar gelukkig goed helpen en het draagt zeker bij aan de saamhorigheid, maar ik heb besloten deze route even opzij te leggen en over een lange poos maar weer eens te zien hoe het er bij ligt. Langs de dijk is het natuurlijk prima lopen, maar ook wielrenners hebben met dit mooie weer zin om te racen, en dat vereist een goede communicatie in de groep, wat met een grotere groep lastiger is. Dus eigenlijk had ik het daardoor zelf minder naar mijn zin vandaag.

Toch al met al positieve reacties over de mooie wandeling, en dat was het natuurlijk ook, zie ook de foto's. Een mooie kudde Konikpaarden met veulens van dit jaar, heerlijk om te zien! 

Helaas (heb je mij weer) vonden sommigen de paarden erg eng (deels beïnvloed door andere - ons onbekende maar nogal paniekerige - lopers), terwijl dat totaal niet nodig is. Koeien met kalveren zijn véél beschermender tegen mensen (terecht) dan paarden, die vrijwel nooit aanvallen (onderling kunnen twee hengsten nog weleens flink ravotten om de rangorde). Paarden zijn namelijk vlúchtdieren. Ze zullen hooguit onderling een beetje speels zijn als ze nog jong zijn en verder moet je ze natuurlijk hun rust in de kudde gunnen.

Foto: Bart

Foto: Albert

Bij de veerpont was het mooie gedicht in de tegels ook al niet meer onderhouden, nauwelijks goed te lezen. Dank Bart voor het opzoeken hiervan op internet: 

Foto: Bart

Het Roodslagbos is nauwelijks meer toegankelijk, maar dankzij ervaring uit eerdere jaren konden we daar een alternatief zoeken. En oeps wat veel slakken over het struinpad.

Na afloop konden we in de wijngaard van het slot zeer relaxed zitten, de bediening was niet top helaas, ik heb dat doorgegeven en nu blijkt dat je daar eigenlijk nooit bediening aan tafel hebt, maar het zelf op moet halen...

Dank Rob voor onderstaande foto's:

Waalstrand, kabbelende golfjes..

Over de dijk, terugweg


Bramenjam te koop!

En ook nog een heel bijzonder beeld in een tuin langs de dijk (foto: Bart)

 

Foto's Bart in Canada

Wow, wat is het daar prachtig! Ik geloof niet dat Bart zich ook maar één minuut verveelt!