maandag 25 juli 2022

Ronde Beek, zondag 24 juli 2022, verslagje van Jeanette!

Met 5 vrouwen en 5 mannen liepen we vandaag een ronde van zo’n 10 km rondom Beek, via de Elyzeese velden, door de groenstrook naast de Rijksweg N325 en dan via het Filosofendal de stuwwal op (87 m) en weer af. Tot slot nog even de Sterrenberg ‘genomen’, waarna we om 14 uur konden afsluiten met een drankje bij Brasserie Charley of een ijsje bij de M’ijsjes.

Onderweg hebben we stilgestaan bij het vele bronwater dat uit de stuwwal omhoog komt en prachtige waterpartijen geeft bij de Notre Dame des Anges en waterstromen door het dorp, waaronder de Filosofenbeek. En waar ook het project Water Werkt uit voort is gekomen, met als doel: schoon (regen)water scheiden, niet in het riool laten verdwijnen.

Door de geschiedenis heen is op allerlei manieren van dit bronwater gebruikgemaakt. We zagen herinneringen aan de wasserijen en aan de forellenkwekerij. We hebben waterkers gegeten van kwekerij de Klispoel, die alleen dankzij het bronwater waterkers kan verbouwen (als enige in Nederland).

In de groenstrook hebben we gepauzeerd bij het Voedselpark, niet rechtstreeks te linken aan bronwater, maar wel aan mijn enthousiasme voor permacultuur en voor het verwerken van de oogst, die bomen en struiken daar zonder veel menselijke arbeid voortbrengen. We hebben bramen en Japanse wijnbes geplukt en zelf gemaakte jam geproefd van appelbessen en olijfwilgbessen (zie internet).

Het weer was warm, op het eind 28 graden C, gelukkig maakte een windje de zonovergoten stukken draaglijker. En in de schaduw was het goed te doen.

Al met al een mooie, gevarieerde wandeling, die volgens de nabespreking op de lijst kan blijven staan, eventueel dan weer in de andere richting te lopen.

Misschien dat ik dan hier en daar nog eens kan variëren met een ander pad, want er is meer dan genoeg moois op de heuvelrug.

Het was leuk om jullie mee op pad te nemen in mijn prachtige woonomgeving.

Jeanette geeft onderweg uitleg

En samen met Cees

Foto's: Marian Janssen, thx!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom, ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Zondag 12 mei: Trage Tocht Bemmel

Met twee hondjes, twee mannen en vijf vrouwen hebben we vandaag, met warm zomers weer, de Trage Tocht Bemmel (12 km) gelopen. Dit is een leu...