maandag 10 april 2023

Maandag 2e Paasdag 2023, Zevenhuttentocht Cuijk

 Dit is een erg mooie wandeling, vanaf station Cuijk gestart met 11 deelnemers en 2 hondjes. Eerst richting de mooie kerk, daarna meteen het fietspad langs de Maas, om vervolgens te 'struinen' langs de Maas (prima begaanbaar, met uitzondering van enkele plekken). De bloesems aan de krentenbomen zijn volop in bloei en ook de andere struiken en bomen beginnen uit te lopen, al veel meer dan afgelopen zaterdag in het Groesbeekse bos. 

Na de Maas-route - voorbij en terug naar St. Agatha - naar het Kruisherenklooster, hier was het restaurant geopend en hebben we gekozen voor een wat langere pauze met wat te drinken/ijsje erbij. Op dit terras van het klooster een niet te missen, gifgroen/geel gekleurde plant, bij nazoeken blijkt deze behoorlijk agressief te zijn op de huid: 

Volgens Plinius de Oudere is de naam Euphorbia afgeleid van Euphorbos, een geneesheer van koning Juba II van Mauritanië. De Nederlandse naam wolfsmelk wijst op het melksap dat een belangrijk kenmerk van dit geslacht is. Het sap is vaak giftig, gevaarlijk voor huid en ogen, en de 'wolf' in de betekenis van 'duivel' werd gezien als de veroorzaker. De Engelse naam spurge geeft de reinigende (to purge - "louteren") werking aan van een aantal soorten, zoals kruisbladige wolfsmelk (E. lathyris).

Na deze pauze was het tempo even wat ingekakt, maar verderop liep de hele groep weer als één groep, zeker na de 10 minuten stilte, waarin we ontzettend veel vogelgeluiden hoorden, wat fijn was dat!

Via de bosschages van de 'Zevenhutten' kwamen we weer uit bij het spoor en na nog 1,5 km terug bij het startpunt.

We hebben gelopen met een tempo van ca. 4,5 km/uur.

Dank Bart voor de leuke foto's!

Prachtige kromwilgen in de uiterwaarden
Nedusa, zandwinning


Marnie, Lorenzo and me


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom, ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Zondag 12 mei: Trage Tocht Bemmel

Met twee hondjes, twee mannen en vijf vrouwen hebben we vandaag, met warm zomers weer, de Trage Tocht Bemmel (12 km) gelopen. Dit is een leu...