zondag 10 maart 2024

Zondag 10 maart, Bedafse en Slabroekse Bergen-tocht, Uden NB

Vandaag een lánge wandeling van 17 km gelopen met twee mannen, drie vrouwen en twee hondjes. Mijn hond Traian deed het ontzettend goed, kon een deel van de wandeling loslopen, totdat er kinderen in beeld kwamen, dat vindt hij nog te eng. Maar daarvóór heeft ie flink gesprint en genoten. En Marnie heeft ongeveer 1 1/2 x de afstand gelopen..

We zijn gestart bij de P Schansweg in Uden, goed te vinden. De Bedafse Bergen en de Slabroekse Bergen zijn beide deelgebieden van natuurgebied De Maashorst. 

Ondanks dat het eigenlijk best dichtbij Nijmegen ligt (24 minuten met de auto) is de omgeving héél anders, zeker al met de stuifzandruggen, maar ook met de lange mulle landwegen. 

We vertrokken op tijd en waren ruim 4,5 uur onderweg - met korte pauzes-, met een gemiddeld tempo van ca. 4,5 km/uur. Op makkelijke stukken ca. 4,9 km/uur, langzamer in het mulle zand en bij de enkele beklimmingen. Een paar stukjes verkeerd gelopen, totaal ca. 1 km meer, dus tegen de 18 km.

Onderweg op het platteland kwamen we langs een kudde schapen, waar echt nét twee lammetjes geboren waren! Zie foto onder.

We kwamen door en langs de zandduinen, een deel is begroeid (naaldbomen), met op het einde een práchtig groot duingebied met wat poelen. Hier werd hier dan ook druk gerecreëerd door ouders met kinderen. Tussentijds stukken bos en stukken platteland. Ook kwamen we langs het Bezoekerscentrum Slabroek. 

Bij aanvang van de wandeling zagen en hoorden we een V-vorm vogels in de lucht, het waren duidelijk geen ganzen, maar wat dan wel? 

Het antwoord zag ik later op facebook: het was een groep kraanvogels met een apart 'rollende r'- geluid (ze zijn best vocaal aanwezig!). Ze zijn op weg naar Noorwegen om te broeden.

Deze groep kraanvogels is dus op dezelfde ochtend iets zuidelijker in Brabant gespot door een fb-vriendin:

Bron: E. van Maasakkers


Dank Lianne voor het meegidsen met de smartphone, heel handig die stembegeleiding! En voor onderstaande foto's:


Langs de twee plassen

Twee pasgeboren lammetjes..

Marnie, Traian en ik

Albert, Joke en Rob







Bron foto stuifduin: internet



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Welkom, ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Bijzondere wandeling: het inleidende gedicht

   Foto: B. Meerdink   de juffrouw zegt dat groen en blauw vloeken en vloeken mag niet zei mijn dochtertje ik fluisterde: kijk de lucht en d...